Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, George CHIRIȚĂ, a însoțit delegația condusă de către Nicolae Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul României, care a efectuat o vizită de lucru la o serie de investiții dezvoltate în județul Călărași. Alături de prim-ministrul României a fost prezent și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Investițiile finanțate prin AFIR au un impact semnificativ în dezvoltarea economică a zonelor în care se implementează. Un astfel de proiect este ferma Enigmar Agro din localitatea Alexandru Odobescu, care a primit vizita delegației guvernamentale. 

 „La ferma pe care am vizitat-o în localitatea Alexandru Odobescu am putut să stau de vorbă cu fermierii și cu lucrătorii de la fermă, pentru că am dorit să vedem la fața locului modul în care se folosesc banii europeni, modul în care se derulează programele pe care Guvernul și-a asumat să le finanțeze în sprijinul fermierilor și, desigur, să aflăm direct de la oameni problemele cu care se confruntă. Ceea ce mi-a rămas în minte, după discuția pe care am avut-o, este faptul că agricultura românească, modernizarea, eficientizarea agriculturii românești, s-a făcut și se face în continuare cu atragerea de fonduri europene, cu investiții, cu agricultură pe suprafețe mari şi, un aspect care a venit din partea fermierilor, și-au dat seama cât de importantă este asocierea și realizarea culturilor pe suprafețe mari. Desigur, asocierea le asigură și altă reprezentare și alt mod de finanțare și posibilitatea de a negocia, de pe altă poziție, tot ceea ce înseamnă relații comerciale” a precizat într-un interviu Nicolae Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul României.

Enigmar Agro este una dintre aceste investiții, care a beneficiat prin AFIR de finanțare cu fonduri europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru îmbunătățirea liniei tehnologice și modernizarea exploatației agricole deținute. Prin implementarea acestui proiect s-a avut în vedere procesarea a peste 50% din producția totală de grâu, obținută în cadrul fermei și creșterea capacității de depozitare la un volum de peste 2.300 de metri cubi.

Modernizarea și eficientizarea agriculturii românești se face cu atragerea de fonduri europene, cu investiții și cu agricultură pe suprafețe mari, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a prevăzut în Planul Strategic pentru PAC 2023 – 2027 continuarea finanțărilor pentru exploatațiile agricole.

În județul Călărași, 1.638 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice au încheiat contracte cu AFIR pentru a primi finanțare nerambursabilă prin PNDR 2014 – 2020, în valoare totală de aproximativ 188 de milioane de euro.